De "Moș Crăciun”...
Moș Crăciun există!
Lăsați copiii să creadă în Moș Crăciun! Ajutați copiii să creadă în Moș Crăciun!
Da, se apropie sărbătorile de iarnă și pe mine începe să mă „atingă” acel sentiment din copilărie. Deja am început să merg pe stradă uitându-mă în sus pe la geamurile blocurilor în căutarea „celor care încă mai cred”. Am fost fericită să îi găsesc în farmacii, supermarketuri, ba chiar am văzut vreo 2 și în blocul turn din fața școlii!
Ceea ce nu mă face fericită însă, și ceea ce m-a făcut să îmi aștern gândurile pe hârtie la ora 2 noaptea, a fost o „reclamă” pe Facebook... ba nu, mint! Au fost 2! Cea de pe FB era de-a dreptul înfiorătoare: un bărbat cu un mesaj religios pe tricou, îi acoperise cu mâna fața Moșului în timp ce spunea mândru „Crăciunul vine și fără tine” ... Urât! Da, într-adevăr, Crăciunul simbolizează Nașterea Domnului, dar sincer la 1-10 ani nu cred că e imperios necesar să știi că Fecioara Maria a născut chinuită într-un staul când nimeni nu a primit-o în casă... Probabil că deja i-am deranjat pe cei mai religioși dintre noi, dar haideți să gândim logic pentru o clipă. Am încercat (recunosc că este posibil să fi fost prea mici) să le povestesc copiilor mei ce înseamnă Nașterea Domnului. Știți care au fost primele lor întrebări? „De ce nu avea Maria casa ei?”, „De ce nu au primit-o oamenii în casele lor?”... Sincer nu prea m-am descurcat cu răspunsurile, pentru că, sincer, nu consider că un copil de 4 anișori trebuie să știe de crime și omoruri făcute pentru credință sau pentru lipsa ei...
Eu știu ce înseamnă această sărbătoare; eu știu ce sentimente trebuie să trezească în noi, dar cum explici empatia și modestia unui țânc de 4 anișori? Simplu! Aici intervine EL! Nu, nu vorbesc de mântuitor, ci de „Dumnezeul copiilor”, personajul atât de blamat (nu înțeleg de ce!) în ultimul timp. E tipul ăla gras, mereu vesel, bătrân și darnic, pe care l-a inventat compania Coca-Cola acum „niscaiva” ani. Nu râdeți, asta am aflat și eu de curând. Nu mai rețin cu exactitate data, dar se spune că înainte Moșu' nu avea haine roșii și ghete negre. Se zice că purta veșminte preoțești, doar că ceva mai colorate... și chestia asta nu se vindea prea bine (vor gândii unii), așa că l-au îngrășat, i-au scurtat hainele și l-au făcut ceva mai hazliu (dacă nu știți legenda, nu o citiți ...)
Ca să ajung unde vroiam... copiii aveau nevoie ca acest personaj să fie inventat! Dacă nu îi ajutați să creadă încă de mici în ceva (cineva) pe care nu îl văd dar știu că există și îi va răsplăti pentru faptele bune, cum vreți să ajungă la maturitate și să creadă în ceva (cineva) pe care nu îl văd dar știu că există și... îi va răsplăti pentru faptele bune?
Toată lumea cunoaște simbolistica sărbătorii. Noi adulții știm că există o anumită perioadă din an când ar trebui să fim de două ori mai buni cu oricine, să ajutăm persoanele pe care (din păcate) tot restul anului fie le ignorăm, fie le tolerăm; știm că se naște Mântuitorul și odată cu el se face apel la bunatatea care tot restul anului stă „dormendo„ în noi toți....așadar, lăsați copiii să creadă în Moșu` drag și bun ❤️❤️❤️
Comentarii
Trimiteți un comentariu